image009.640x0

Det svenska miljöföretaget OrganoClick ville hitta en kinesisk distributör för sina miljövänliga funktionella material och anlitade Scandic Sourcing som utförde en distributörssökning i Kina.  Efter Scandic Sourcings rekommendationer slöt OrganoClick avtal med en kinesisk distributör med ett stort kundnätverk i Shanghaiområdet för försäljningen av sitt patenterade vattenfrånstötande tillägg OrganoTex®.

OrganoClick är ett börsnoterat grön energi-företag som utvecklar funktionella material baserat på miljövänlig fiberkemi. Exempel på OrganoClicks produkter är den vattenfrånstötande tygbehandlingen OrganoTex® och deras flam- och röt-resistenta ved OrganoWood®. OrganoClick grundades av doktorander från Kungliga Tekniska Högskolan som utvecklat en patenterad metod för att modifiera biofiber. Det Nasdaqnoterade Företaget har vunnit en rad priser såsom ”Sveriges mest lovande start-up” och ”Sveriges bästa miljöinnovation” samt WWFs ”Klimatlösning” och har två år i rad varit med på Affärsvärldens och NyTekniks lista på Sveriges hetaste teknikföretag.

 

 ”Samarbetet vi nu startar upp med Shanghai Amazingtex Trading Co, Ltd är ett bra första steg för oss i Asien”.

- Mårten Hellber, VD OrganoClick

 

OrganoClick har som del av sin expansion fokuserat på Asienmarknaden genom samarbeten med lokala distributörer i Kina, Taiwan, Sydkorea och Japan. Uppskattningsvis 77% av världens totala produktion av funktionella textiler tillverkas här; Kina är den största marknaden med mer än 15 000 textilfabriker med den främsta koncentrationen i Shanghaiområdet.

 

Distributörssökning i Kina

OrganoClick ville hitta en kinesisk distributör för deras hållbara vattenfrånstötande tygbehandling som används vid framställningen av OrganoTex® och anlitade Scandic Sourcing för att göra en distributörssökning för den Kinesiska marknaden.

Scandic Sourcing kontaktade mer än 50 möjliga företag och begränsade urvalet ned till 12 möjliga partners som passade in på OrganoClicks krav. Efter att varje leverantör graderats efter en detaljerad enkät presenterade Scandic Sourcing de fem som uppnått högst totalpoäng.

OrganoClick slöt avtal med en av dessa som uppfyllde alla OrganoClicks krav och även hade ett stort kundnätverk i Kina. ”Det här är ett viktigt första steg för oss i vår ambition att uppnå en bred geografisk distribution av våra textilprodukter på den asiatiska textilmarknaden”, säger Mårten Hellberg, VD på OrganoClick i en pressrelease. ”Samarbetet vi nu startar upp med Shanghai Amazingtex Trading Co, Ltd är ett bra första steg för oss i Asien”.

 cpc

Image couretsy of Reuters: Carlos Barria

During the 27th to the 29th of October, the Fourth Plenary Session of the 18th Party Congress was held in Beijing. The meeting addressed legal reform, and issued a number of policy changes in regards to strengthening the judicial system vis-à-vis local government in order to create a more predictable legal environment.  Some of the plenum’s proposals included removing the influence of local power-holders over courts and moving responsibility for court funding and personnel appointments away from the local government.

Furthermore, the plenum communiqué, issued last week, vaguely hinted at greater citizen participation in policymaking and also urged for the creation of greater review- and punishment mechanisms within administrative bodies. It also detailed establishing record reporting for “leading cadres’ interference with judicial activities”. These policy shifts, aimed at increasing government transparency, can be seen as steps towards a more pro-active approach to ensure stability in China, according to Malin Oud, an expert on human rights who was previously a UN consultant and head of the Raoul Wallenberg institute. For the past 30 years, GDP growth and stability has been the main focus but recent reform signals a move to address issues such as the environment, government transparency and the legal system to deflate public discontent, rather than dealing with it after the fact, Oud concludes.

predire Johnas

 Johnas Rundgren, flankerad av Scandic Sourcings personal Fredrik Sundström och Linda Du utanför Predires nya testcenter i Jiading i norra Shanghai.

 

Johnas Rundgren är nytillträdd General Manager för Predire Testcenter i Kina. Moderbolaget Predire Group är ett familjeägt företag med runt 100 anställda som jobbar med testsimuleringar och kvalitetssäkrande tjänster, främst inom bilindustrin för kunder som Volvo, Audi, BMW och Mercedes. I år beslutade sig Predire för att expandera till Kina med hjälp av Scandic Sourcing.

 

Varför flyttade ni till Kina?

Johnas Rundgren: Det fanns två anledningar; dels på grund av att vi ville vara nära Volvo som har en stor anläggning i Jiading. Vi är Volvos förstahandsval vad gällande underleverantörer; förutom dem har vi ett 30 tal andra kunder på plats här i Shanghai. Den andra anledningen är att Shanghai är påväg att bli det största centret i världen för utveckling och forskning inom bilindustrin och därför är flytten hit viktig för att försäkra oss om att fortsätta ligga i framkant under kommande år; det är en investering för framtiden.

 

Varför flyttade ni just i år?

Johnas Rundgren: Vi var faktiskt på gång redan förra året, men valde då att istället att investera i Tyskland. I år ansökte vi också om etableringsstöd från Swedfund och det gav oss den lilla extra hjälpen som vi behövde för att våga ta steget in i Kina.

 

Hur gick det till när ni beslutade er för att åka till Kina?

Johnas Rundgren: Vi kontaktade konsultfirman Scandic Sourcing för att hjälpa oss upprätta ett testcenter i Jiadingprovinsen i anslutning till Volvos anläggning där och de gjorde en ingående studie för att hitta det bästa läget och lämpliga industrilokaler för oss. Så när jag klev av planet kunde vi i princip direkt börja besöka intressanta fabrikslokaler i Shanghai. Scandic Sourcing hjälper oss också med att registrera vårt företag, vilket snabbar upp hela uppstartsprocessen.

 

Varför valde ni just Scandic Sourcing?

Johnas Rundgren: Vi hade dialog med deras VD Per Linden och vi såg att de hade varit etablerade en längre tid här, och att de fanns på plats i Shanghai. Sedan hade många av deras medarbetare lång erfarenhet av att göra affärer och sätta upp verksamhet vilket vi tyckte var viktigt.

 

 

Vad har du haft för upplevelser inledningsvis?

Johnas Rundgren: Jag har bara varit här en kort tid, men har redan fått uppleva mycket som är väldigt annorlunda här i Kina gentemot Europa. Det är ju en dynamisk marknad här, lite 'vilda västern' och det är så mycket som skiljer sig från hur det går till väga hemma, som t.ex. förhandlingar, det tar mycket längre tid här i Kina, och all byråkrati är på en helt annan nivå. Personligen så gillar jag utmaningar och det finns ju så otroligt mycket att lära sig här; det rent affärskulturella, kundbehov, prioriteringar, språk och inte minst hur man driver ett företag här nere som privat entrepenör skiljer sig radikalt från i Europa, så jag tycker det hela är jättespännande.

 

johnasinspekterarpredire2

Johnas Rundgren inspekterar en möjlig fabrikslokal.

 

Vad har du för tips till andra företag som funderar på en flytt till Kina?

Johnas Rundgren: Det gäller att läsa på ordentligt, jag läste en stor mängd artiklar och böcker och såg dokumentärer innan jag kom hit. Det gjorde att jag kände mig mer beredd på hur det funkar här i Kina, jag fick en känsla för hur det gick till här och det har verkligen hjälpt mig. Om man kommer hit helt oförberedd så tror jag det blir mer av en kulturshock. Ett annat tips är att ta hjälp av en konsultfirma och sen ställa massvis med frågor till dem – det finns inga dumma frågor i Kina. Det som vi tycker är självklart i Europa kan vara helt tvärtom här så det gäller att fråga och inte ta saker för givna.

 

Predires nya testcenter i Jiading, strax norr om Shanghai kommer att stå klart i november i år. Det ligger tvärs över gatan från Volvos nya tekniska center.

perlinden

Per Linden är VD:n som gjorde vad många bara drömmer om – starta sitt egna företag i Kina. Han driver sitt företag Scandic Sourcing som hjälper företag hitta kinesiska leverantörer och importföretaget Scandic Foods Asia som importerar svensk mat till Kina från kontoret i centrala Shanghai. Han berättar om vilka egenskaper som krävs för att lyckas i Kina – och också om varför så många inte lyckas på en av världens mest dynamiska marknader.

- De lärdomar man dragit från sin hemmamarknad är paradoxalt nog exakt det som man inte ska göra på den kinesiska marknaden om man vill överleva och nå framgång här. Detta blir en utmaning eftersom tillvägagångssättet i Kina ofta går emot den redan etablerade företagsvisdomen; få företag är flexibla nog att släppa på konventionerna och hantera Kina väl. Det är ett av skälen till att många företag inte lyckas i Kina trots att de har enorm kompetens och erfarenhet, säger Per Linden. Det stora beslutet är gällande om du är villig att utforska möjligheterna i Kina med ett öppet sinne eller ej, snarare än vilken produkt eller tjänst du har tänkt sälja.

Per Linden spenderade över 20 år i företaget Sandvik där han var ansvarig för verksamheten i Asien. Under sina år i Kina och Japan insåg han att det fanns mycket rum att göra saker bättre – och där där föddes idén om att starta Scandic Sourcing.

– En anledning var att jag alltid drömt om att starta mitt egna företag, och efter 21 år på ett multinationellt företag så hade jag äntligen en möjlighet att göra det. Mer specifikt så hade jag insett att många större företag hade problem med att anpassa sig till Kina och att det fanns stor potential att göra saker bättre, säger Per Linden.

 

Tidiga erfarenheter från Kina

Asienerfarenheten gav honom självförtroendet att lämna Sandvik och pröva lyckan med sitt egna företag – ett beslut som han aldrig ångrat. Han satte genast igång med sitt första uppdrag – att finna en lämplig leverantör åt ett multinationellt företag, och snart fick Per Linden uppleva att kinamarknaden verkligen krävde helt andra tillvägagångssätt än vad han var van vid.

– De flesta leverantörer vi fann via kataloger och på internet kunde efter närmare granskning snart diskvalificeras på grund av begränsningar i deras maskinutrustning och processer. Men vi såg alltid till att nätverka och fråga oss runt bland leverantörer om de inte kände till någon annan tillverkare som kunde leva upp till de krav vi ställde. Ibland tog det flera steg innan vi kunde hitta rätt företag. Detta typ av nätverkande är än idag ett krav i Kina för att hitta leverantörer med specifik teknisk kompetens som är villig att jobba i mindre volymer. De tekniskt mest lämpade företagen vi till slut fick tag på hade ingen försäljnings-, eller marknadsföringsavdelning och de hade inga hemsidor. Endast två av fyra av dessa fabriker använde e-post! Och detta var så sent som 2006.

 

Aktiv under världsutställningen

Att Kina kräver dynamiska tillvägagångssätt var något Per Linden upplevde under världsuställningen i Shanghai, 2010. Efter att ha sprungit på organisatörerna för den svenska paviljongen och erbjudit sig hjälpa till, hade han kort senare tagit hand om bemanningen av inte bara den svenska paviljongen, utan även för Norge, Colombia, Ecuador och Iran.

- På relativt kort tid hade vi 300 anställda i världsutställningsområdet och ett team på 10 personer – bara för att hantera all personal!

Per Linden sammanfattar efarenheten som ännu en fingervisning om att framgång i Kina kommer för den som kan agera snabbt, när plötsliga tillfällen uppstår.

- Jag har aktivt arbetat för att bygga upp ett team som kan reagera snabbt på plötsliga möjligheter. Vi har lyckats bygga ett fantastiskt team som har kompetens inom logistik, teknik, HR och ekonomi. Vår kunskapsbredd gör att vi snabbt kan skräddarsy lösningar för små och medelstora företag, säger Per Linden.

perlindenmeeting

En bro till Kina

Per Linden verkar med sitt Scandic Sourcing som en bro över till Kina för små och medelstora företag som vill ta steget, men inte har kunskapen att göra det på egen hand.

- Det kan ta flera år innan man byggt upp ett fungerande team eller organisation i Kina, men genom att anlita oss kan man korta ned tiden avesvärt. Vi är etablerade i Kina och har anställda ingenjörer med över 20 års erfarenhet. Vårt team är dynamiskt och flexibelt och kan erbjuda skräddarsydda lösningar för alla typer av verksamheter relaterat till Kina.