predire Johnas

 Johnas Rundgren, flankerad av Scandic Sourcings personal Fredrik Sundström och Linda Du utanför Predires nya testcenter i Jiading i norra Shanghai.

 

Johnas Rundgren är nytillträdd General Manager för Predire Testcenter i Kina. Moderbolaget Predire Group är ett familjeägt företag med runt 100 anställda som jobbar med testsimuleringar och kvalitetssäkrande tjänster, främst inom bilindustrin för kunder som Volvo, Audi, BMW och Mercedes. I år beslutade sig Predire för att expandera till Kina med hjälp av Scandic Sourcing.

 

Varför flyttade ni till Kina?

Johnas Rundgren: Det fanns två anledningar; dels på grund av att vi ville vara nära Volvo som har en stor anläggning i Jiading. Vi är Volvos förstahandsval vad gällande underleverantörer; förutom dem har vi ett 30 tal andra kunder på plats här i Shanghai. Den andra anledningen är att Shanghai är påväg att bli det största centret i världen för utveckling och forskning inom bilindustrin och därför är flytten hit viktig för att försäkra oss om att fortsätta ligga i framkant under kommande år; det är en investering för framtiden.

 

Varför flyttade ni just i år?

Johnas Rundgren: Vi var faktiskt på gång redan förra året, men valde då att istället att investera i Tyskland. I år ansökte vi också om etableringsstöd från Swedfund och det gav oss den lilla extra hjälpen som vi behövde för att våga ta steget in i Kina.

 

Hur gick det till när ni beslutade er för att åka till Kina?

Johnas Rundgren: Vi kontaktade konsultfirman Scandic Sourcing för att hjälpa oss upprätta ett testcenter i Jiadingprovinsen i anslutning till Volvos anläggning där och de gjorde en ingående studie för att hitta det bästa läget och lämpliga industrilokaler för oss. Så när jag klev av planet kunde vi i princip direkt börja besöka intressanta fabrikslokaler i Shanghai. Scandic Sourcing hjälper oss också med att registrera vårt företag, vilket snabbar upp hela uppstartsprocessen.

 

Varför valde ni just Scandic Sourcing?

Johnas Rundgren: Vi hade dialog med deras VD Per Linden och vi såg att de hade varit etablerade en längre tid här, och att de fanns på plats i Shanghai. Sedan hade många av deras medarbetare lång erfarenhet av att göra affärer och sätta upp verksamhet vilket vi tyckte var viktigt.

 

 

Vad har du haft för upplevelser inledningsvis?

Johnas Rundgren: Jag har bara varit här en kort tid, men har redan fått uppleva mycket som är väldigt annorlunda här i Kina gentemot Europa. Det är ju en dynamisk marknad här, lite 'vilda västern' och det är så mycket som skiljer sig från hur det går till väga hemma, som t.ex. förhandlingar, det tar mycket längre tid här i Kina, och all byråkrati är på en helt annan nivå. Personligen så gillar jag utmaningar och det finns ju så otroligt mycket att lära sig här; det rent affärskulturella, kundbehov, prioriteringar, språk och inte minst hur man driver ett företag här nere som privat entrepenör skiljer sig radikalt från i Europa, så jag tycker det hela är jättespännande.

 

johnasinspekterarpredire2

Johnas Rundgren inspekterar en möjlig fabrikslokal.

 

Vad har du för tips till andra företag som funderar på en flytt till Kina?

Johnas Rundgren: Det gäller att läsa på ordentligt, jag läste en stor mängd artiklar och böcker och såg dokumentärer innan jag kom hit. Det gjorde att jag kände mig mer beredd på hur det funkar här i Kina, jag fick en känsla för hur det gick till här och det har verkligen hjälpt mig. Om man kommer hit helt oförberedd så tror jag det blir mer av en kulturshock. Ett annat tips är att ta hjälp av en konsultfirma och sen ställa massvis med frågor till dem – det finns inga dumma frågor i Kina. Det som vi tycker är självklart i Europa kan vara helt tvärtom här så det gäller att fråga och inte ta saker för givna.

 

Predires nya testcenter i Jiading, strax norr om Shanghai kommer att stå klart i november i år. Det ligger tvärs över gatan från Volvos nya tekniska center.