perlinden

Per Linden är VD:n som gjorde vad många bara drömmer om – starta sitt egna företag i Kina. Han driver sitt företag Scandic Sourcing som hjälper företag hitta kinesiska leverantörer och importföretaget Scandic Foods Asia som importerar svensk mat till Kina från kontoret i centrala Shanghai. Han berättar om vilka egenskaper som krävs för att lyckas i Kina – och också om varför så många inte lyckas på en av världens mest dynamiska marknader.

- De lärdomar man dragit från sin hemmamarknad är paradoxalt nog exakt det som man inte ska göra på den kinesiska marknaden om man vill överleva och nå framgång här. Detta blir en utmaning eftersom tillvägagångssättet i Kina ofta går emot den redan etablerade företagsvisdomen; få företag är flexibla nog att släppa på konventionerna och hantera Kina väl. Det är ett av skälen till att många företag inte lyckas i Kina trots att de har enorm kompetens och erfarenhet, säger Per Linden. Det stora beslutet är gällande om du är villig att utforska möjligheterna i Kina med ett öppet sinne eller ej, snarare än vilken produkt eller tjänst du har tänkt sälja.

Per Linden spenderade över 20 år i företaget Sandvik där han var ansvarig för verksamheten i Asien. Under sina år i Kina och Japan insåg han att det fanns mycket rum att göra saker bättre – och där där föddes idén om att starta Scandic Sourcing.

– En anledning var att jag alltid drömt om att starta mitt egna företag, och efter 21 år på ett multinationellt företag så hade jag äntligen en möjlighet att göra det. Mer specifikt så hade jag insett att många större företag hade problem med att anpassa sig till Kina och att det fanns stor potential att göra saker bättre, säger Per Linden.

 

Tidiga erfarenheter från Kina

Asienerfarenheten gav honom självförtroendet att lämna Sandvik och pröva lyckan med sitt egna företag – ett beslut som han aldrig ångrat. Han satte genast igång med sitt första uppdrag – att finna en lämplig leverantör åt ett multinationellt företag, och snart fick Per Linden uppleva att kinamarknaden verkligen krävde helt andra tillvägagångssätt än vad han var van vid.

– De flesta leverantörer vi fann via kataloger och på internet kunde efter närmare granskning snart diskvalificeras på grund av begränsningar i deras maskinutrustning och processer. Men vi såg alltid till att nätverka och fråga oss runt bland leverantörer om de inte kände till någon annan tillverkare som kunde leva upp till de krav vi ställde. Ibland tog det flera steg innan vi kunde hitta rätt företag. Detta typ av nätverkande är än idag ett krav i Kina för att hitta leverantörer med specifik teknisk kompetens som är villig att jobba i mindre volymer. De tekniskt mest lämpade företagen vi till slut fick tag på hade ingen försäljnings-, eller marknadsföringsavdelning och de hade inga hemsidor. Endast två av fyra av dessa fabriker använde e-post! Och detta var så sent som 2006.

 

Aktiv under världsutställningen

Att Kina kräver dynamiska tillvägagångssätt var något Per Linden upplevde under världsuställningen i Shanghai, 2010. Efter att ha sprungit på organisatörerna för den svenska paviljongen och erbjudit sig hjälpa till, hade han kort senare tagit hand om bemanningen av inte bara den svenska paviljongen, utan även för Norge, Colombia, Ecuador och Iran.

- På relativt kort tid hade vi 300 anställda i världsutställningsområdet och ett team på 10 personer – bara för att hantera all personal!

Per Linden sammanfattar efarenheten som ännu en fingervisning om att framgång i Kina kommer för den som kan agera snabbt, när plötsliga tillfällen uppstår.

- Jag har aktivt arbetat för att bygga upp ett team som kan reagera snabbt på plötsliga möjligheter. Vi har lyckats bygga ett fantastiskt team som har kompetens inom logistik, teknik, HR och ekonomi. Vår kunskapsbredd gör att vi snabbt kan skräddarsy lösningar för små och medelstora företag, säger Per Linden.

perlindenmeeting

En bro till Kina

Per Linden verkar med sitt Scandic Sourcing som en bro över till Kina för små och medelstora företag som vill ta steget, men inte har kunskapen att göra det på egen hand.

- Det kan ta flera år innan man byggt upp ett fungerande team eller organisation i Kina, men genom att anlita oss kan man korta ned tiden avesvärt. Vi är etablerade i Kina och har anställda ingenjörer med över 20 års erfarenhet. Vårt team är dynamiskt och flexibelt och kan erbjuda skräddarsydda lösningar för alla typer av verksamheter relaterat till Kina.